„Najlepsza potrawa regionalna – wspomnienie dzieciństwa”
Maturzyści po przerwie wakacyjnej pierwsze zajęcia z pracowni gastronomicznej przeżyli ambitnie tj. konkursowo. Pięć dwuosobowych grup sporządzało swoją regionalną potrawę z dzieciństwa.
Następnie zacne jury w skład którego wchodzili pani mgr Barbara Kałużna, Siostra dr Imacculata Kowalska oraz mistrzowie kuchni Jerzy Purol, Krystyna Piotrowska ocenili przygotowane potrawy. Kucharze serwowali potrawy:
I. CHRZANÓWKA WIELKOPOLSKA, KURCZAK PO POZNAŃSKU Z PIECZONYMI PYRAMI I ZŁOTYM SZABELKIEM
II. PIERŚ Z KACZKI Z SOSEM MALINOWYM, PIECZONYMI JABŁKAMI, KAPUSTĄ MODRĄ I KLUCHAMI NA ŁACHU
III. DUSZONE ŻEBERKA WIEPRZOWE PO POZNAŃSKU Z SZAGŁÓWKAMI I ZASMAŻANĄ KAPUSTĄ
IV. ZALEWAJKA WIELKOPOLSKA Z CHLEBEM NA MŁODZIACH
V. ŻEBERKA W MIODZIE Z ZIELONYMI KOPYTKAMI I KAPUSTA ZASMAŻANĄ
Z tego konkursu wyłoniły się potrawy, które Jagoda Bartczak i Tobiasz Tarka serwowali na konkursie regionalnym podczas II Festiwalu Rzemiosła. Nasza prezentowana potrawa to CHRZANÓWKA WIELKOPOLSKA, PIERŚ Z KACZKI Z SOSEM MALINOWYM, PIECZONYMI JABŁKAMI, KAPUSTĄ MODRĄ I KLUCHAMI NA ŁACHU. Otrzymaliśmy III miejsce nagrodzone dyplomem, blenderem oraz niezapomnianym kolejnym kulinarnym doświadczeniem. Kucharze z naszej szkoły bardzo się zaangażowali, dali z siebie dużo twórczej inspiracji . Gratulujemy kunsztu kulinarnego! Dziękujemy wszystkim zainteresowanym za wsparcie, a kucharzom życzymy kolejnych wygranych.
Opiekun: nauczyciel zawodu s. Dorota Śliwińska
{gallery}20140922{/gallery}