Jako że nasi przyszli Mistrzowie „pobili” MISTRZÓW dzielimy się tą radością i przepisem naszej potrawy.
,,Róża z kapusty’’
Normatyw surowcowy:
-1 duża kapusta włoska
-400 g mielonej wieprzowiny
-400g mielonej wołowiny
-2/4 szklanki surowego ryżu
-1-2 jajka
-1 duża cebula
-1-2 litry bulionu-ilość zależy od wielkości garnka do gotowania
-sól, pieprz, suszony tymianek lub majeranek
-gaza lub cienka lniana ściereczka do zawinięcia kapusty
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy al dente w ¾ szklanki wody do czasu aż ją wchłonie-ok.7-10 minut. Kroimy cebulkę w kostkę podsmażamy. Rozbieramy kapustę na liście i wycinamy z nich gruby rdzeń.
Mięso mielimy, łączymy z ryżem, cebulką, jajkami, przyprawiamy do smaku. Na blacie rozkładamy gazę lub ściereczkę i układamy na niej liście kapusty w okrągły okrąg. Zaczynamy od tych największych. Muszą na siebie zachodzić tworząc szczelne ,,łożeczko’’.
Teraz rozkładamy farsz mięsny o warstwie wysokości ok. 1-11/5 cm. Średnica warstwy mięsa powinna być mniejsza od kapusty o 3-5 cm. Kolejna warstwa liści powinna przykryć warstwę mięsną. Układamy kolejne warstwy tak by utworzyć RÓŻĘ. Ostatnia warstwa mięsa powinna mieć formę kuleczki. Teraz najważniejsze. Podnosimy gazę za rogi i formujemy zgrabną, kapuścianą RÓŻĘ. Zawiązujemy. Gotujemy w bulionie ok. 1/5 godziny. Podajemy z sosem pomidorowym.
SMACZNEGO