13 stycznia w Zespole Szkół Gastronomicznych w Poznaniu odbyła się XVI edycja okręgowa Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. O godzinie 11.00 uczestnicy z wszystkich okręgów zasiedli do testu obejmującego wiadomości o żywieniu i żywności. Tegoroczna tematyka Olimpiady dotyczyła norm żywienia. Test składał się z 70 pytań różnego typu.
Niniejsza Olimpiada należy do jednych z najtrudniejszych w tej branży. Wiele zagadnień dotyczy chemii żywności, towaroznawstwa, a nawet fizyki. Z naszej szkoły to nie lada wyzwanie podjęła Anna Wojtyra z klasy 3 ku. Uczennica niestety nie zakwalifikowała się do etapu centralnego, ale należą się jej serdeczne gratulacje za udział i trud włożony w przygotowanie do tego konkursu.
W tej Olimpiadzie mogą brać udział również uczniowie z innych typów szkół w tym także z liceum ogólnokształcącego.
Jeśli,więc ktoś szczególnie interesuje się zagadnieniami związanymi z żywieniem i żywnością i chciałby spróbować swoich sił proszę kontaktować się z nauczycielką przedmiotów gastronomicznych mgr inż. Moniką Nowaczyk.
Następna edycja już za rok…{gallery}13012012{/gallery}