Kucharze w pracowniach pracowali już od 20 sierpnia br. ich trud został nagrodzony. Zwycięzcami konkursu kategorii cukierniczej województwa Wielkopolskiego zostali nasi uczniowie wśród 14 Kół Gospodyń Wiejskich oraz Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego. Zajęli jako Technikum Gastronomiczne ZST I MIEJSCE i otrzymali dyplom z nagrodą w postaci odkurzacza i sokownika oraz każdy uczestnik otrzymał książkę z przepisami z festiwalu, fartuszki powiatowe z drewnianą łyżka Dzieląc się tą radością przekazujemy do publikacji nasz przepis na:
DROBNE PIERNIKI
SKŁADNIKI:
3000 g mąki poznańskiej
500 g cukru na karmel + 1-2szklanki kawy
500 g cukru do jaj
1000 g miodu naturalny
300 g masła
200 g smalcu
8-10 jaj + łyżeczka soli
2 op przypraw do piernika( 2 łyżeczki: kakao, cynamonu, ziele angielskie, pieprz, gałka muszkat.)
Środki spulchniające: (1 łyżeczka proszku, 2 łyżeczki: amoniaku i sody) + ¼ szklanki mleka
WYKONANIE:
Mąkę przesiać, 2000g mąki zmieszać z przyprawami. Tłuszcz rozpuścić dodać ugotowany karmel z kawą, miód, zagotować i zaparzyć tym mąkę z przyprawami. Jaja ubić z resztą cukru, dodać do niegorącej zaparzonej mąki, wyrabiać dodając 1000g mąki i środki spulchniające rozpuszczone w letnim mleku. Ciasto dobrze wyrobić, zostawić, na następny dzień wałkować, wykrawać pierniki i wypiekać w piekarniku 160oC 8-10 min. następnie 2-3 min. „na rumieniec” przełożyć do piekarnika w temp. 2000C. Upieczone pierniki lukrujemy i dekorujemy.